Nyholmen er det mest populære boligprosjektet i Tromsø!

21/10/2022

Ravn Steinsvåg i Hawii Analyse følger boligmarkedet tett – og her får du hans tanker rundt boligsituasjonen i Tromsø.

 

Nyholmen er Tromsøs mest populære boligprosjekt. Det har desidert flest salg med over 100 solgte leiligheter siste 12 måneder. 

 

Graf Hawii Analyse Nyholmen

 

Kan du si litt om deg selv og om firmaet?

Jeg heter Ravn Wiik Steinsvåg, og jeg er daglig leder i Hawii Analyse. Hawii Analyse er et teknologi- og konsulentselskap, vår ambisjon er å gi ut stadig bedre løsninger for aktører innenfor eiendom. Dette gjøres i dag gjennom og tilby den mest detaljerte nyboligstatistikken i Norge, og skreddersydde markedsanalyser hvor vi f.eks undersøker den optimale boligsammensetningen i et prosjekt, eller finner inntektspotensialet i en tomt man vurderer. Vi er i dag tre partnere i tillegg til flere personer på kontraktbasis.

 

Hvilke områder/byer følger dere?

Vi følger prosjektmarkedet i hele landet – alle regioner, storbyer, byer til tettsteder.

 

Hvilken type statistikker lager dere? Bolig/nybygg eventuelt andre?

Vi spesialiserer oss på nyboligmarkedet ettersom det er der vi har sett størst behov grunnet bla. et lite transparent marked. Her sørger vi for at aktørene har det beste underlaget som et konkurransefortrinn i sine vurderinger. Dette leveres både i PlayEstate (vår webapplikasjon), i rapporter og andre skreddersydde rapporteringsløsninger etter den enkeltes behov.

I dag skilles for eksempel ikke nyboligprosjekter med garasje inkludert vs. ekskludert, dette har tusenvis og si i forskjell på kvmpris og avgjøre om et prosjekt er lønnsomt eller ikke. I tillegg til dette er det hyppige prisendringer i aktive prosjekter fra de er lagt ut for salg til de er utsolgt. Vi har eksempler hvor prosjekter har 10 000 forskjell i kvmpris når det ble lagt ut for salg vs. i dag kun grunnet prisendringer. For en utbygger er dette mange titalls millioner på bunnlinjen. Tar man ikke hensyn til det når man gjør vurderinger, så henger man fort etter.

 

Hvor henter du tallene til statistikken og hvilke prosjekter er med/ ikke med i statistikken?

Vi har utviklet flere algoritmer som henter inn disse tallene automatisk daglig, og vi fanger opp alle prosjekter uavhengig av størrelse. Når dataen er innhentet så må denne gås over og «vaskes» for at vi skal sørge for at den er helt korrekt. Dette rett og slett siden det er mange menneskelige feil i boligvelgere der ute.

 

Hvilke type boliger er mest populære i Tromsø?

Det er solgt flest små toroms siste året, men det er også flest av disse for salg. Deretter flest små og standard treroms pluss store fireroms. Det er høyest salgsgrad/underdekning spesielt på toroms, ettroms, små og standard treroms i sentrum.

 

Det er solgt nesten like mange totalt på Nyholmen som i alle de andre prosjektene til sammen. Prosjektet er meget godt sammensatt med tanke på miks og størrelser mot hva som etterspørres, og et godt konsept tilpasset viktige målgrupper.

 

Hva tror du er årsaken til at nettopp Nyholmen er så populært?

Nyholmen er det prosjektet hvor det er solgt desidert mest det siste året til høyeste solgt kvmpriser. Prosjektet er meget godt sammensatt med tanke på miks og størrelser mot hva som etterspørres, godt konsept tilpasset viktige målgrupper.

 

Hva tror du om fremtidsutsiktene for Tromsø?

Det har vært sterk prisvekst for leiligheter siste året, med bl.a. lanseringen av Nyholmen. Det er lavt antall for salg nå, med høy salgstakt i nye lanseringer det siste året som Nyholmen og for få lanserte mot behov.

Det var salgstopp i november i fjor og i vinter samtidig med lanseringen av Nyholmen. Det siste halvåret er det imidlertid solgt færre enheter, tilbudet med meget lavt varelager utgjør en begrensning nå. Vi venter noe sterkere utvikling enn under siste halvår fra nyåret av med flere salgsstarter, salgsvolumet vil likevel være på et lavere nivå enn under siste året hvorav Nyholmen trakk særlig opp.

Høyere rentenivå, selv om det fortsatt er lavt i historisk sammenheng, pluss sterk prisvekst på enkelte varer påvirker også negativt på salgsvolumet – men her er det store forskjeller f.eks. mellom lavere prisede prosjekter i prissensitive segment mot prosjekter rettet mot mer kjøpesterke segment.

Bolig har videre vært en relativt sikker havn for investorer i et noe usikkert og volatilt næringsmarked over tid, samt høyt priset aksjemarked målt i pris bok, dette vil fortsatt til dels være tilfellet fremover spesielt når det gjelder aksjemarked. Vi venter også mer moderat prisutvikling med bl.a. lavere prosjektkonsentrasjon i sentrum og færre premiumprosjekter som Nyholmen.

 

Ravn Wiik Steinsvåg
Ravn@hawiianalyse.no
Tlf: +47 469 04 505

 


 

Vil du vite mer om Nyholmen?MELD DIN INTERESSE

FÅ TILGANG TIL ALL INFORMASJON

Send oss din kontaktinformasjon så får du tilsendt alt av salgsmateriell og dokumenter. Om du heller vil treffes over en kopp kaffe så sende du oss en melding med et tidspunkt som passer deg.

  Consept Eiendom

  +47 97 54 20 00
  tromso@consepteiendom.no
  Strandvegen 106, 9006 Tromsø

  Salgsansvarlig

  Kjetil Rusten
  +47 91 67 00 00

  Salgsansvarlig

  Stine N. Pedersen
  +47 91 12 34 69

  © Consept Eiendom 2023 | Design & Kode Aventura Studio AS